Friss topikok

Filmkritika '94

Üdv. mindenkinek! A blogon általam készített filmkritikákat találtok, különböző filmekről, nagyjából olyanokról amelyek jobb lett volna ha soha nem látnak napvilágot, de olyan filmekről is amik ellenkezőleg, jók, illetve klasszikusnak számítanak. A filmeket videókban mutatom be, melyeknek lényege a szórakoztatás, és a kritikákon kívül egyéb szórakoztató és érdekes dolgokat osztok majd meg veletek, leginkább a filmek játékok és zene világából. email: kdvd1994@gmail.com

Twitter

2011.09.23. 13:30 dvd_94

Star Wars Blu-Ray

Csak pár nap telt el mióta megrendelhető a Star Wars Blu-Ray kiadása, és a rajongók máris felháborodtak. hogy miért? Mert George Lucas szinte hagyomány szerűen, újra megváltoztatta a filmeket.

Számomra az eredeti Star Wars trilógia, nem tagadom, mindig is a három legjobb filmet jelentette, akár hány jó filmet láttam utána, mindig örök kedvenc maradt. Ezt a rajongást fokozta, amikor két évvel ezelőtt az internet egyik rejtett zugában rábukkantam a filmek legelső moziban vetített változatára és újranéztem őket. Nagyon nosztalgikus emlékeket hoztak elő bennem, és hatalmas élmény volt ezeket a filmeket úgy látni, ahogyan az első mozivetítéseken láthatták a nézők. Nem voltak perfektek, nem voltak teletömve 3D-s vizuális effektekkel, itt-ott látszott hogy akkoriba még sehol sem volt számítógépes technika, de így is annyira tökéletes egy film, és annyira varázslatos hangulatot áraszt magából, hogy az felejthetetlen, és kár hogy kevesen fogják már megtapasztalni.

Hogy mért mondom ezt? Azért mert bizony, George Lucas maximalista létére már nem először változtat a filmeken. Igazából ahányszor új kiadásra került a film, mindig tett bele valami újdonságot, vagy változtatott rajta. A mai legrégebbi kiadás amit kiadtak DVD-re az is a 2008-as újított változat. Persze a változtatások nem rosszak szó sincs erről, csak aki látta a film eredeti változatát, annak egy idő után szúrja a szemét a sok röpködő CGI űrhajó és egyéb utólag hozzáadott elemek.

Na de beszéljünk arról hogy milyen változtatásokat hozott magával a Blu-Ray változat? Az első és legszembetűnőbb változtatás az, hogy Yoda karakterét egy báburól CGI-ra cserélték. Mikor meghallottam akkor fogtam a fejemet, hiszen az eredeti trilógiában nagyon hangulatos ez a bábus megoldás, Frank Oz, a Muppets Show bábusa kiváló, majdnem színészi alakítást hozott ki a "plüss" Yodábol, és szinte bűn lenne kicserélni őt egy számítógépes animációra. De szerencsére csak az új trilógia első részében változtatták át Yodát informatikai vívmánnyá, ezt annyira nem bánom, mert tényleg nem nézett ki a legjobban abban a részben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy másik változtatás, hogy a trilógia záró epizódjában az ewokok digitális szemeket kaptak, hogy pisloghassanak. Ebbe nem értem minek kellett időt fektetni, én nemhiszem hogy valamelyiketek is furának tartotta volna hogy épp ők nem pislogtak a filmben. Másik nagy változtatás, hogy a film végén amikor Darth Vader megmenti a fiát hallhatunk tőle egy szép hangos "NOOOO!"-t. Szerintem ez csökkent Vader karakterének brutalitásából, viszont, nem egy rossz változtatás.

Következzék az a jelenet, amit az előző változtatások miatt a legtöbbet tárgyaltak. Han vagy Greedo lőtt előszőr? Ugyebár az eredeti film kocsmai jelenetében Han Solo életére tőr egy Greedonak nevezett karakter, aki pénzt követel tőle. Az eredeti filmben Han Solo ezután lelőtte őt, de az 1997-ben ujravágott verzióban Greedo lőtt előszőr. Ez a változtatás csak azért nevetséges mert Greedo elvéti a lövést, ami felettébb vicces, amiatt hogy alig másfél méterre ülnek egymástól. George Lucas azzal indokolta a változtatást, hogy Han karakterét kevésbé brutálissá akarta tenni. A mostani Blu-Ray változatban a jelenet sokkal szűkebbre lett vágva, Han és Greedo látszólag egyszerre lőnek.

A végére következzen egy változtatás ami szerintem nevetségesre sikerült. Ugyancsak az eredeti film elejéről van szó ahol Obi-Wan elűzi a buckalakókat egy ordítással. Az ordítást is megváltoztatták, de véleményem szerint nagyon nevetségesre sikeredett.

Végül egy videó ami összehozza ezt a változtatást a Nostalgia Critic egyik videójával. Hatalmasat szórakoztam rajta.

1 komment

Címkék: ajánló kritika film star wars elemzés nosztalgia kiadás blu ray


A bejegyzés trackback címe:

https://filmkritika94.blog.hu/api/trackback/id/tr303249321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L'Angelus 2011.10.05. 22:51:24

A Baljós Árnyakban Yoda fekália külsővel volt megverve. Örülök, hogy kicserélték.
süti beállítások módosítása