Friss topikok

Filmkritika '94

Üdv. mindenkinek! A blogon általam készített filmkritikákat találtok, különböző filmekről, nagyjából olyanokról amelyek jobb lett volna ha soha nem látnak napvilágot, de olyan filmekről is amik ellenkezőleg, jók, illetve klasszikusnak számítanak. A filmeket videókban mutatom be, melyeknek lényege a szórakoztatás, és a kritikákon kívül egyéb szórakoztató és érdekes dolgokat osztok majd meg veletek, leginkább a filmek játékok és zene világából. email: kdvd1994@gmail.com

Twitter

2012.02.05. 20:34 dvd_94

Monty Python repülő cirkusza, és Legjobb jelenetek, avagy bevezető

Elnézést kérek a pár napos kimaradás miatt, sajnos magánéleti gondok miatt nem tudtam foglalkozni a bloggal, most viszont folytatódnak az ígért dolgok, mától szerdáig jönnek a Monty Python kritikák, és vasárnap pedig az új videó. Ezúttal biztosak lehettek benne hogy kész lesz, mivel muszáj nekem, vasárnap délután utazom el egy hétre, de arra a hétre is fogok ütemezni bejegyzéseket, hogy ne legyen üres a blog, elég volt a mostani kimaradás. Na de elég a magyarázkodásból vágjunk bele a lényegbe.

Monty Python. Sokaknak egy nagyon absztrakt jelentéssel bír ez a szó, hiszen a vélemények általában rettentően megoszlanak, sőt az ismerőseim között nem találtam még két személyt akiknek egyforma véleménye legyen a témáról. Egyesek szerint csupán fárasztó angol humor, mások szerint szórakoztató, de volt olyan is aki unta az egészet. Számomra egyik legjobb kikapcsolódás az csapat abszurd humora, melyből magam is sokszor inspirálódtam.

A hat fiatal humorista, Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones,  Michael Palin, már egyetemi éveik alatt is együtt dolgoztak különböző projekteken, de a döntő mozdulat, ami segítségével az egész világ számára ismertté váltak, a Monty Python repülő cirkusza sorozat elkezdése volt. A komédia történetében is mérföldkőnek számított a sorozat. Szakítottak a hagyományos sketch-ek formulájával, jeleneteiket nem vezették be nagy illusztris címek, egyszerűen absztrakt és meglehetősen abszurd kolázs stílusú animációk kötötték össze őket, és ellentétben az akkori komédiákkal, nem erőltették a jelenetek végén egy poénos tételmondat levonását, sőt ebből a szokásból sokszor viccet is csináltak.

A műsorban túlnyomó részt (még nem láttam mind a 45 részét, ezért nem írom hogy többnyire) az angol humor dominál, és természetesen az angolokat parodizálják ki vele, közülük is többnyire a felsőbb osztályt, minisztereket, önmagukat túlságosan műveltnek tartó embereket, de természetesen nem hiányozhat az adásból a politikai humor sem, és ugyancsak gyakori az annyira abszurd humor, amit már kategorizálni sem lehet.
Több oldalt lehetne írni a sorozatról, összesítve annyit, hogy minőségben nem hasonlítható a Python filmekre, nem vált ki feltétlenül földön fetrengős röhögéseket a nézőből de attól még klasszikusnak mondható, és főleg olyankor ajánlom amikor rövid, gondolkodásmentes felüdülésre van szükség, youtubeon rengeteg jelenet van feliratozva is, úgyhogy lehet válogatni.

A sorozat vége után, 1971-ben a csapat kiadta a, magyar címén, Legjobb jelenetek című mozifilmet, ami a sorozat első két évadjából válogatott jelenetek átdolgozásából állt. A film többnyire a sorozat formuláját követte, átvezető animációkkal, egymástól független jelenetekkel.

Bár a filmet arra szánták hogy berobbanhassanak az amerikai filmpiacra, ez nem jött össze nekik, viszont elég pénzt összeszedtek ahhoz, hogy finanszírozhassák a következő filmjüket, amely már bizony, legendának vehető, minősége és története miatt is.

Holnapi filmbemutató: Gyalog galopp

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló monty python bemutató elemzés filmkritika 94


A bejegyzés trackback címe:

https://filmkritika94.blog.hu/api/trackback/id/tr744068515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása